Mivel vasárnap vásárnap, a mai bejegyzés témája is ezzel kapcsolatos. Még emlékszem amikor gyerekkoromban a nagymamám kivitt a városi piacra ahol dobozból árulták a kiskutyákat és én mindegyiket haza akartam vinni. Kutyavásár…

fogadjörökbe

Ha jobban belegondolunk, a kutya az egyetlen igaz barát akit pénzért megvehetünk. Persze a műveltebb kétlábúak örökbefogadnak, de legalábbis egy megbízható tenyésztőtől vásárolnak kutyát. Semmiképp sem szaporítótól! No de ha már a vásárnapnál tartunk, a mondás szerint egyszer volt Budán kutyavásár. Manapság is használjuk ezt a népmesei szólást amikor hangsúlyozni akarjuk, hogy valami csak egyszer fordulhatott elő.

A népmese története szerint „az igazságos Mátyás király” közbenjárására a szegény ember kutyáit a budai vásárban a nemesek jó pénzért felvásárolják. Ezt hallva a kapzsi gazdag ember minden vagyonát pénzzé teszi, azon kutyákat vásárol és a kutyafalkával Budára megy. Ott azonban elzavarják azzal, hogy „egyszer volt Budán kutyavásár, csak egyszer.” A kutyák szétszaladnak, ezzel a gazdag ember vagyona elvész.

Ha van kedvetek, nézzétek meg a történet rajzfilm változatát. 🙂

Forrás:

Reklámok