A kutyások bizonyára ismerik azokat a kutyasípokat, amelyek olyan magas frekvencián generálják a hangot ami a kutya számára hallható, de az ember számára már nem. 1876-ban Francis Galton találta fel a sípot, ezért Galton-sípnak is szokták nevezni az ilyen nagy frekvencián megszólaló sípokat. Gondoltátok volna, hogy a síp működési elve hatással volt az angol politikai nyelvre? Ez ihlette ugyanis a dog whistle politics, azaz kutyafütty-politika kifejezést, mely az 1990-es években Ausztráliában jött létre, majd terjedt el az angol nyelvű területeken és mára már a magyar nyelvben is megjelent. De mit jelent?

17847530
A témában könyv is íródott.

Az olyan politikai kommunikációs stratégiát nevezik így, amikor egy politikus által hangoztatott frázisok a polgárok többsége számára általános, semleges jelentéstartalommal bírnak, azonban egy szűkebb társadalmi csoport számára más szándékolt jelentést hordoznak. Egyfajta kódolt üzenetként is értelmezhetjük, amit csak azok hallanak meg, akiknek célozták. Ha egy politikus ügyesen alkalmazza a kutyafütty-politikát, akkor a megnyilvánulásaival szimpatizánsokat szerezhet.

Épp a napokban került kellemetlen helyzetbe Donald Trump amerikai elnökjelölt, mert olyan hangosra sikerült egy kutyafüttye, hogy még azok is meghallották akiknek nem kellett volna. Történt ugyanis, hogy Trump kampánystábja egy Hillary Clintont ábrázoló képre egy Dávid-csillag alakba azt írta, hogy „a valaha volt legkorruptabb jelölt” egy rakás pénzzel a háttérben, ezt Trump a Twitter oldalán közzé is tette. A képet nagyon sokan úgy értelmezték, hogy ezzel Trump antiszemita és neonáci csoportoknál akar bevágódni. A vádak hatására Trump eltávolíttatta az ominózus bejegyzést, és újat csináltatott.

Screen-Shot-2016-07-02-at-7.45.26-AM

A régi és az új bejegyzés:

Screen Shot 2016-07-04 at 17.35.18

Sajnos gyakran előfordul, hogy burkoltan rasszista és idegengyűlölő üzeneteket “fütyülnek” a politikusok a célközönségnek, a sértetteken kívüli többségnek pedig gyakran fel sem tűnik az álcázott inzultus. (Azt hiszem erre mondják, hogy a rasszizmus nem tűnik el, hanem alkalmazkodik.)

A Népszabadság Online az egyik 2008-as cikkében részletesen foglalkozik a kutyafütty-politikával magyar vonatkozásban, ajánlom olvasásra.

Mindenesetre én fütyülök a politikusokra, inkább megyek kutyázni! 🙂

Reklámok