Milyen kreatív ez a magyar nép, hogy Jézus feltámadásának ünnepét arra gondolva nevezte el, hogy a sok böjt után végre újra húst lehet vételezni a bendőbe. Valószínűleg kutyáink lelkesen bólogatnak az elnevezés hallatán, csak az a fránya ebijesztő péntek ne lenne…

húsvét szólások és közmondások péntek Alberto Giacometti böjt Adriaen van Utrecht képzőművészet
Alberto Giacometti: Kutya. Bronzból készült szobor, 1951.

 

Az ebijesztő péntek nem más, mint a húsvétot követő első péntek. Az elnevezés oka, hogy a húsvéti dőzsölés során a kutyák megkapták a maradék sonkát és csontokat, az azt követő pénteken azonban a böjti szokások szerint az emberek megint nem ettek húst, így maradék sem volt. A kutyák így rögtön arra gondolhattak, hogy ismét hosszú böjt következik, innen hát az ebijesztő péntek eredete.

Azt, hogy négylábú társaink mennyire várják a húsvéti falatokat, hűen tükrözi egy német szólás: Er schnappt danach wie der Hund nach Beinen an Ostertagen, azaz ‘úgy kap utána, mint a kutya a lábak (csontok) után húsvétkor’.

Dugonics András Magyar példa beszédek és jeles mondások című, 1820-as művében így bukkantam a mondásra: ‘El ért az Eb ijesztő Péntekre’. Magyarázata szerint „Húsvét után a’ leg első Pénteket a’ Magyarok eb ijesztő Pénteknek mondgyák. Erre hamar el jutván az ebek, azon gondolattal vannak: hogy ismét az el múltt negyven napi bőjtre érkeztek.

Egyértelmű, hogy a kutyák nem szívesen böjtölnek. Ezt erősíti meg a Nem szereti eb a böjtöt’ közmondásunk. A németek a szavahihetetlen  emberre azt mondják ‘er hält einen Eid wie der Hund die Fasten’, azaz ‘úgy tartja az esküt, mint kutya a böjtöt’, a svédek pedig ugyanerre a ‘han håller ord som hunden håller fastan’, azaz ‘úgy tartja a szavát, mint kutya a böjtöt’ kifejezést használják.

húsvét szólások és közmondások péntek Alberto Giacometti böjt Adriaen van Utrecht képzőművészet
Adriaen van Utrecht: Díszvacsora csendélet. Olajfestmény, 1644.

Ugyanakkor a magyar úgy gondolja, hogy amíg korpa van, addig nincs baja az ebeknek. Erre utal a ‘csak korpa legyen, akárhol kapni rá ebet’ szólás, ám valljuk be, a korpa mégse hús, és aki ‘úgy él, mint a korpás kutya’, az bizony keservesen él.

Kellemes húsvét hétfőt minden kutyaszerető embernek! 🙂

Források:

  • Forgács Tamás (2005): „Állati” szólások és közmondások. Akadémiai kiadó, Budapest.
  • Magyar Katolikus Lexikon
Reklámok