A napokban a média felkapott egy videót, melyben egy kutya figyelmezteti a gazdáját egy veszélyes kígyóra. Ez eszembe juttatott egy történetet egy ebről, aki szentként került be az emberek emlékezetébe. De hogyan is kapcsolódik ez a videóhoz?

 

A történet szerint Szent Guinefort egy nemesi család agara volt a középkori Franciaországban. A családnak egyetlen fia volt, az is még csecsemő, akit egy napon sikerült ügyesen emberi felügyelet nélkül hagyniuk… Persze pontosan ekkor járt arra egy kígyó és kipécézte magának a kisbabát amit hős kutyánk észrevett, és nyomban szétmarcangolta. A baba és a kutya is csupa vér lettek, a szülők pedig hazatérvén azt hitték, hogy a kutya ártott a gyermeküknek, ezért hirtelen felindulásból az apa megölte az ebet. Csak később vették észre a kígyó holttestét, és hogy valójában a kutya mentette meg a gyermekük életét.

szent kutya Guinefort életmentő kutya szólások és közmondások agár Krúdy Gyula Eos Edwin Landseer képzőművészet

Guinefortot eltemették, a helyiek pedig sokáig mártírként tekintettek rá és szentként tisztelték, beteg csecsemőiket sírhelyéhez hordták a segítségéért fohászkodva. Ezt persze az egyház istenkáromlásnak vélte és merőben elutasította. Nem is értem, egy kutyáról előbb hinném el, hogy szent, mint bármelyik emberről

Van azonban egy kis csavar ebben a történetben. Méghozzá az, hogy az alapsztori eredetileg nem is Franciaországból származik, ugyanis ez az egyik legrégebbi népmese, ami a világon létezik. Több ezer éve Indiából indult hódító útjára, csak ott épp Brahman és a mongúz címmel ismert, Walesben pedig Gelert legendájaként bukkanhatunk rá.

Az, hogy a franciáknál pont egy agár fajtájú kutya került a történetbe, nem meglepő, hiszen különösen Európában sokáig a legnemesebb és leghasznosabb kutyának tartották, uralkodók és nemesi urak a nemesség és méltóság szimbólumát látták benne. Nem véletlen, hogy a magyar nyelvbe is a hátrább az agarakkal kifejezés került be, mondjuk a hátrább a csivavákkal meglehetősen komikusan hangzana. 🙂

O. Nagy Gábor magyarázata szerint régen a nemesi udvarházak urizáló gazdái gyakran rivalizáltak arról, hogy kinek van szebb és ügyesebb agara. Ezzel kapcsolatban ajánlom olvasásra Krúdy Gyula A geszterédi agarak című rövid novellájátA hátrább az agarakkal kifejezés jelentése, hogy ‘ne hencegj az agaraiddal’, azaz ‘ne követelj magadnak különleges jogokat az agaraidra való hivatkozással’, esetleg ‘viselkedj szerényebben, húzd meg magad.’ 

Valóban, elég csak egy pillantást vetnünk az Albert herceg legkedvesebb agarát, Eost ábrázoló festményre – mely szerintem a világon létező egyik legszebb kutyás festmény – hogy lássuk, csak úgy sugárzik a nemesség és méltóság ebből a kutyából.

szent kutya Guinefort életmentő kutya szólások és közmondások agár Krúdy Gyula Eos Edwin Landseer képzőművészet
Sir Edwin Landseer: Eos. Olajfestmény, 1841. Még maga Viktória királynő is megemlékezett egy levelében a gyászról, melyet Eos halála keltett Albert hercegben.

Visszatérve szent kutyánkra, felmerül a kérdés, hogy miért pont Guinefortnak nevezték el. Jean-Claude Schmitt utánajárt a rejtélynek és azt találta, hogy valamikor a 8. és 12. század között állítólag létezett egy Guinefort nevű szent ember, akit a beteg gyermekek védelmezőjeként ismertek. Ezt kutyulta össze a nép a már említett mesével és voilà, kész is a kutya szentünk.

Ha pedig már szenteknél tartunk, a következő bejegyzés olyan felszentelt emberekről fog szólni, akiknek a sors egy négylábú bőrébe bújva változtatta meg gyökeresen az életét. 🙂

Források:

Reklámok