Talajszintre süllyedek a mai poszt témájával… 🙂 Illendő vagy sem, a mai bejegyzés bizony a kutyapiszokról fog szólni. Prűdségnek itt nincs helye, a téma minden négylábút érint és ahogyan a posztból kiderül, igenis van köze a művelődéshez!

 

A magyar nyelv előszeretettel használja a nagydolgát végző kutya alakját különféle helyzetek kommentálására.

Mint aki jól végezte dolgát – szoktuk mondani, amikor valaki otthagyja a tennivalóit vagy faképnél hagyja a többieket, akárcsak egy kutya, aki nagydolga végeztével mit sem törődve tettének szüleményével, odébbáll. De úgy is mondhatnánk, hogy otthagyta, mint eb a szarát, vagy eufemisztikus változatban: otthagyta, mint eb a Szaharát.

szólások és közmondások kutyapiszok Nirit Levav Adriano Cecioni Paul-Edouard Delabrierre
Kutyásoknak ismerős lehet a helyzet… Forrás: Off The Leash

Szokták mondani, hogy annak kedvez a szerencse, akinek már egyébként is jól megy. No lám erre is van egy kutyás közmondásunk, mégpedig a kutya is a dombra szarik, ill. a kutya is oda szarik, ahol nagyobb a rakás, vagy a kutya is oda rakja, ahol már van kifejezések.

Érdekesség, hogy a németben ugyanezt a mondást az ördöggel használják: Der Teufel scheißt immer auf den großen Haufen, azaz az ördög mindig a nagy rakásra szarik. A németben továbbá a következő mondás is használatos olyan esetekben, amikor valaki magyarázkodni próbál, ha valami nem sikerül pl. ‘ha így meg úgy lett volna, akkor sikerült volna’: hätt der Hund nicht gekackt, hätt er den Hasen gepackt, azaz ha a kutyának nem kellett volna kakálnia, meg tudta volna fogni a nyulat.

Amikor valaki megragadja az alkalmat, vagy örömmel fogad valamit, régen úgy fejezték ki: kapott rajta, mint vargainas az ebszaronValaki, aki ért hozzá, leírhatná nekem kommentben, hogy régen a bőrgyártás során hogyan vették hasznát a kutyaürüléknek, mert nyilván ezért jött létre a szólás, sőt O. Nagy Gábor szerint a néha a kutyaganéjnak is hasznát vehetni (azaz néha a kutyaszarnak is hasznát lehet venni) szólás is ide kapcsolódik.

A művészeknek is lehet néha ‘szar’ napja, és nincs abban semmi szégyellnivaló ha valakit megihlet egy defekációs életszituáció. Itt van például egy francia szobrász, Paul-Édouard Delabrièrre, aki 1870-ben bronzból készített szobrot egy nagydolgát végző ebről:

szólások és közmondások kutyapiszok Nirit Levav Adriano Cecioni Paul-Edouard Delabrierre

Aztán említésre méltó Adriano Cecioni, akinek ürítő kutyát ábrázoló 1880-as, meglepően realisztikus szobra egy firenzei gyűjteményben található:szólások és közmondások kutyapiszok Nirit Levav Adriano Cecioni Paul-Edouard Delabrierre

Kortárs művészként pedig itt van Nirit Levav, aki környezettudatos alkotásaival tűnik ki a művészek sokaságából. Unchained című, újrahasznosított bicikli alkatrészekből készített fantasztikus kutyás szoborsorozatában bukkanhatunk az alábbi, Tuzzi nevű alkotásra:

szólások és közmondások kutyapiszok Nirit Levav Adriano Cecioni Paul-Edouard Delabrierre

Remélem tetszett a poszt, és senki nem evés közben kezdte el olvasni. 🙂

szólások és közmondások kutyapiszok Nirit Levav Adriano Cecioni Paul-Edouard Delabrierre
Egy… Kettő… Három… Négy… Öt… Hat… Kellemes kutyapiszokszedést! Forrás: Off The Leash

Források:

  • Forgács Tamás (2005): „Állati” szólások és közmondások. Akadémia Kiadó, Budapest.
  • O. Nagy Gábor (1979): Mi fán terem? Gondolat Kiadó, Budapest.
Reklámok