Szerintem nincs olyan kutyatartó, aki ne nevezte volna már kisördögnek a kedvencét, amikor az valami rossz fát tett a tűzre. Sokan nem is tudják, hogy mennyire a fején találták a szöget!

 

A kutya, mint démoni asszociációk forrása az ókori görög mitológiából eredeztethető. Bár már az egyiptomiak is az alvilággal társították a kutya alakját Anubisz, az alvilág és a holtak kutyafejűként vagy fekete kutya alakjában ábrázolt oltalmazója révén, negatív jelentéstartalmat igazán a görögök fűztek a négylábúak alakjához. Itt most írhatnék részletesen Kerberoszról, az alvilág őrebéről, de ő megérdemel egy külön posztot, szóval róla majd egy másik bejegyzésben… Hekaté a sötétség és az éjszaka khtonikus istennője, a boszorkányok úrnője, aki fekete kutyái kíséretében járja az éjszakát. Ezért is áldoztak neki a korban – többnyire fekete és szuka – ebeket. Tőle eredeztethető a fekete kutya, mint az ördögi hatalom és boszorkányság szimbólumaként való megjelenítése, ahogyan az a későbbi keresztény vélekedésben is megjelenik. A boszorkányperekben olykor maguk a boszorkányok is fekete kutya alakjában jelentek meg az emberek előtt. Sőt, Goethe Faust című művében is fekete pudli formájában jelenik meg először Mefisztó Faustnak.

A sátán és a kutya asszociációja kapcsán továbbá gondolhatunk máig élő ebadta szavunkra, mely az ördögadta azonos jelentésű párja, vagy akár a régen használatos ebanyájú, illetve kutyafoganású szidalmakra, melyek az ördög ágyában született kifejezés megfelelői. (O. Nagy, 1979)

Keresztény történetek

A kutya ördöggel való összekapcsolása megjelent Remete Szent Antal történetében is, melyben egy embert, aki majdnem teljesen lemondott a javairól, kutyák vesznek üldözőbe, amikor elmegy húst venni. Antal ezt a következőképp magyarázta: “Akik lemondanak a világról és mégis pénzt akarnak maguknak, azokat az ördögök így megtámadják és szétmarcangolják.“

Az ördögi asszociációt továbbá kitűnően példázza András apostol története, aki Nicea városában megszabadította a lakókat hét ördögi lénytől, akik kutyák formájában jelentek meg a nép előtt.

A gonosz megtestesítőiként jelennek meg a kutyák a Magyar Anjou Legendárium néven ismert 14. századi kódexben, mely többek között Péter apostol életét mondja el huszonkét képben. A képek bemutatják Péter leleplezési kísérletét Simon mágussal szemben. Amikor Simon kutyákat uszít rá, Péter előveszi a zsebébe rejtett kenyeret, amitől az ebek elmenekülnek. Barba Rafael Péter magyarázata alapján a történet szimbolikus értelme szerint “a kutyák a gonosz eszközei, akik legyőzetnek a kenyér (a Megváltó) hatalma által.

A leírtakat figyelembe véve nem meglepő, hogy népszerű a pokol kutyája vagy sátán kutyája szókapcsolatok használata (angol: hellhound, német: Höllenhund). Ezért is lett Sir Arthur Conan Doyle népszerű Sherlock Holmes detektívregényének magyar címe A sátán kutyája. (Eredeti címe: The Hound of the Baskervilles)

Robert Johnson blues zenész állítólag eladta a lelkét az ördögnek, és ez ihlette a Hellhound on my trail (Pokolkutya a nyomomban) című, 1937-es nagysikerű zenéjét. Befejezésül tehát ahogyan Giovanni Gatto mondaná: zenét!

Források:

  • Forgács Tamás (2005): „Állati” szólások és közmondások. Akadémia Kiadó, Budapest.
  • Tamsin Pickeral (2008): The Dog. 5000 Years of the Dog in Art. Merrel Publishers, London.
  • O. Nagy Gábor (1979): Mi fán terem?. Gondolat Kiadó, Budapest.
  • Wikipédia
  • Fénykép forrása: Unsplash
Reklámok