A kutyafuttában rovat első bejegyzése következik, ebben a rovatban rövidebb posztokat fogok megosztani, mert a hosszabb bejegyzésekre nem mindig van időm a munka mellett, hiszen valamiből etetni kell a kutyáimat. 🙂

 

A katasztrófák bekövetkeztekor hajlamosak az emberáldozatok számában felmérni a helyzet súlyosságát. De mi a helyzet az ember legjobb barátjával?

A Vezúv 79-es kitörésének megrendítő jelképe a lenti képen látható kutya gipszöntvény. A katasztrófa áldozatait pillanatok alatt 4 méteres vulkáni hamu temette be, melyben a maradványok üreget képeztek. A régészeti leletek feltárásakor ezeket az üregeket gipsszel öntötték ki, így őrizve meg a közel kétezer évvel ezelőtti tragédia momentumait.

A vergődő alak hűen ábrázolja a szerencsétlen eb haláltusáját. A figyelmes szemlélőnek feltűnhet a vastag nyakörv és a rajta levő lánc egy darabja, amely alapján nagy valószínűséggel kijelenthető, hogy ennek a szerencsétlen kutyának esélye sem volt elmenekülni a végzetes természeti katasztrófa elől.

Aki szeretne kicsit többet megtudni a vulkán kitöréséről és az általa okozott pusztításról (ami paradox módon lehetővé tette, hogy az érintett terület “épségben” megmaradjon az utókornak), annak ajánlom, hogy olvassa el Kertész István cikkét vagy a National Geographic írását a témában, aki pedig esetleg Nápolyban vagy a környékén jár, semmiképp ne hagyja ki a nápolyi Nemzeti Régészeti Múzeumot valamint Pompeji területét, melyek ezeket a megrendítő gipszöntvényeket tárják a nyilvánosság elé.

Kép forrása: tripadvisor

Reklámok